Viser arkivet for august, 2011

Regntid, sa du?

I Sør-Øst Asia er det regntid i disse dager. Det merker vi på skrotten, gatene og de mange værskiftene. I løpet av en dag kan det skifte fra knallblå himmel til øs pøs regnvær på utrolig kort tid. Heldigvis begynner vi gjenkjenne værskiftene, begynner det plutselig blåse mer enn normalt er det sannsynligvis tid for å finne seg tak over hodet. Et annet sikkert tegn er at tuk tuk-sjåførene tar på seg regnponcho, eller at de lokale finner seg et tre hvor de søker ly.

Phnom Penh, Kambodsjas hovedstad, er en skikkelig trivelig hovedstad, med gåavstand til det meste som ligger i sentrum. Ikke fullt så trivelig er de ganske nye minnene om folkemord a la Pol Pot, på 1970-tallet. De regner med at rundt en fjerdedel av Kambodsjas daværende befolkning ble utryddet, og mange av disse mistet sine liv på de såkalte “Killing Fields”, etter tortur i S-21-fengselet, begge like utenfor Phnom Penhs kjerne. Begge steder har nå blitt til museumer, og dagen gikk til å besøke disse. At disse handlingene har skjedd så nylig, og at de er minst like grusomme som nazistenes behandling av jødene, gjorde det hele veldig uvirkelig og ubegripelig. Et minnemerke var reist midt i åkeren (“Killing Fields”) der rundt 9000 “motstandere av revolusjonen” ble drept. Mange av hodeskallene til de døde, som ble funnet etter at Kambodsja ble frigjort, var samlet der. S-21, eller torturfengselet, var også et trist kapittel, med nitrange celler, historier om hvordan de torturerte fangene og bilder av fangene med nummer slik som i Auschwitz var noe av de vi fikk se der. Grusomt. Etter en noe deprimerende formiddag tok vi turen til det russiske markedet, hvor den russiske mafiaen kjøpte sine goder på 80-tallet. I dag er det et veldig stort marked hvor du kan få tak i omtrent alt du kan tenke deg. Et besøk til slottet og noen tilhørende buddistiske templer avsluttet dagen på en fin måte. Nå venter vi på bussen som skal ta oss til Vietnam, hurra!

Bilder, som vanlig:

Bildeserie med 19 bilder — bla ved å trykke på pilene

(det eneste som er litt kjedelig med lysbildevisningen er at jeg ikke kan legge inn kommentarer og fortelle dere hva det er bilde av. Jeg håper dere skjønner det selv)

Vi tester Tomb Raider-tilværelsen.

Alle (med unntak av meg) har sett Laura Croft: Tomb Raider. Men ikke alle har vært på tempelet hun løper rundt i. Det har Christina og jeg. Vi besøkte nemlig templene rundt Angkor Wat-komplekset, og det var brillefint! Vi var ved Angkor Wat, det kanskje mest kjente tempelet, før soloppgang etter en veeldig tidlig frokost. Det var bekmørkt og god stemning blant oss og alle de japanske turistene med kembokameraer. Noen spektakulær soloppgang ble det desverre ikke, men det var allikevel verdt litt lite søvn den natten. Flere tempelbesøk ble det, og området var så stort at vi var veldig glade for at vi hadde leid en tuk tuk hele dagen. Etter tempelbesøk dro vi til en flytende landsby, hvor menneskene lever i hus ved vannet eller i husbåter. For å komme seg til butikk, skole og lignende kjører de rundt i båtene sine. De små barna kjørte rundt i baljer, og om du ser litt nærmere på det ene bildet har den lille jenta en slange rundt halsen. Krypdyr var det altså nok av, og i tillegg til oppdrett av kattefisk hadde de en hel hær med krokodiller. Livet rundt landsbyen var fascinerende, men dog noe ødelagt av alle turistene (inkludert oss) som gjerne ville se hvordan de lever sitt liv. Nå har vi ankommet Kambodsjas hovedstad, Phnom Penh, hurra!

Bilder:

Bildeserie med 33 bilder — bla ved å trykke på pilene

Bangkok og reisen over landegrensene.

Bangkok var full av lurerier, templer og motorsykler. Thailand er ofte kalt “smilets land”, men vi så lite til det smilende folket i landets hovedstad. Vi brukte første dagen på hotellavslapping, men den andre dagen hadde vi store planer om å se gigantiske Buddha-statuer og flotte templer. Med godt mot labbet vi i vei nedover mot Bangkoks “China Town”. Der fikk vi en smakebit av hva som venter oss i Kina: masse gull, statuer og keisere. Vi besøkte et trivelig tempel og var fornøyde og glade da vi skulle ta fatt på ferden mot Wat Pho (Wat=tempel). Så langt kom vi aldri, for vår tuk tuk-sjåfør lurte oss trill rundt og slapp oss av på et helt annet tempel, som var laangt unna der vi egentlig skulle. I et forsøk på å ta oss fram med kart og store ambisjoner kom vi oss ganske langt, før vi oppdaget at avstandene i Bangkok er store(!). De rosa drosjene fikk vi aldri tak i, vi ble kun oppsøkt av noen lokale som ville at vi skulle kjøpe dress. Det ville vi i grunn ikke, og da kalte han oss “stupid” og ba oss dra dit peppern gror. Hyggelig. Det ble altså ingen berømte templer på oss. Vi fikk derimot besøkt “Hong Kong Noodles”, hvor vi fikk supergode vårruller!

Den lange bussturen mot Kambodsja og Siem Reap startet allerede klokken 7 lørdag morgen, i en flott minibuss med aircondition. Veiene var overraskende fine, og med en sjåfør som nok hadde fått i seg en red-bull for mye gikk det unna. Like raskt gikk det derimot ikke da vi kom til grensa. Mange timer gikk til utfylling av visum-søknad, mottakelse av visum, kø, stempling av visum, kø, ny stempling av visum, kø og levering av helsedeklarasjon. Heldigvis sto det en buss på andre siden av grensen og ventet på oss, før vi ble dytta inn i en maxi-taxi som kjørte oss til Siem Reap. Ti timer etter avreise fra Bangkok var vi inkvartert på et flott hotell, med gratis internett (hurra!).

Her kommer bilder fra Bangkok:

Bildeserie med 22 bilder — bla ved å trykke på pilene

Two nights in Bangkok and a day in Berlin.

Klokken 06.30 satt jeg på flyet fra Oslo til Berlin, klar for litt Berlin-sightseeing. Flyplassen i Berlin ligger nær sentrum, og det tok meg under en halvtime (inkludert surring med buss og s-bahn) å komme inn til sentrum. I Berlin fikk jeg sett en god porsjon severdigheter (Berlin-muren, Brandenburger Tor, Berliner Dom osv.) og spist en god lunsj, før jeg dro tilbake til flyplassen. Jeg opplevde Berlin som hipp og kul, lite engelsktalende og litt småkranglete (med hverandre). Vips så satt jeg og Christina på flyet med mange forventninger og en stk skrikerunge. Ankomst Bangkok klokken ni lokal tid. På det stappfulle flytoget inn til sentrum fikk vi en liten smakebit av hva som ventet oss i Bangkok: mange mennesker og mange templer. Ettersom vi ikke hadde bestilt noe hotell ordnet vi det på et turistkontor. Vi fikk også ordnet oss bussreise til Kambodsja og Siem Reap og vi krysser fingrene for at vi får den air-condition-minibussen vi er blitt lovet. Vi har nemlig hørt om mange lurerier på akkurat denne strekningen. Hotellet vårt er et veldig flott hotell, med en søt liten restaurant i første etasje, noe som passer oss bra. Første dagen var vi nemlig så slitne at vi oppholdt oss mest på hotellrommet. På dag nummer to, i dag, våknet vi av oss selv klokken halv ti, så vi satser på at vi nå er kommet inn i denne tidssonen (5 timer foran Norge). Her kommer noen bilder fra Berlin, for de som er interessert i det (vi har ikke tatt noen bilder her enda). Du kan klikke på bildene, eller se bildeserien (det er akkurat de samme bildene, jeg bare tester ut ulike origo-funksjoner. Dere kan godt kommentere om dere har noen bildefremvisningspreferanser).

Bildeserie med 21 bilder — bla ved å trykke på pilene